Šialené počasie si z Európanov neuťahuje a zabíja

03.01.2018 Celý región

Dublin/Belfast 3. januára (TASR/Tablet.TV) - Zaplavené ulice, vyvrátené stromy a tisíce domácností bez elektrickej energie - taká bola situácia v častiach Írska a Veľkej Británie po tom, ako sa ostrovmi v noci na stredu prehnala víchrica Eleanor.

Víchrica napáchala značné škody a narušila cestnú i železničnú dopravu. Ako informovala stanica BBC, vo Walese utrpel zranenia muž, na ktorého auto spadol strom. Bez dodávok elektriny sa dočasne ocitlo 27.000 domácností v Írskej republike a viac ako 12.000 domácností v Severnom Írsku.

V Írsku zaznamenali po príchode Eleanor vietor s rýchlosťou do 155 kilometrov za hodinu, píše agentúra DPA. V Británii Meteorologický úrad hlásil z noci najvyššie nárazy vetra s rýchlosťou 161 kilometrov za hodinu v grófstve Cumbria na severe Anglicka.

Varovanie pred vetrom naďalej platí pre Wales, Anglicko, väčšinu Severného Írska i časti južného Škótska, meteorológovia však očakávajú zmiernenie situácie v priebehu dňa, keď sa atmosférický útvar presúva nad Severné more.

Podľa Úradu pre životné prostredie môže kombinácia silného vetra a vysokých vĺn spôsobiť aj záplavy v pobrežných oblastiach.


Tlaková níž Burglind priniesla do Nemecka víchricu so silou orkánu

Nárazy vetra s rýchlosťou viac ako 120 kilometrov za hodinu sprevádzajú tlakovú níž Burglind, ktorá zasiahla v stredu viacero spolkových krajín Nemecka. Predovšetkým na západe a juhu krajiny narušili dopravu vyvrátené stromy a silný dážď, zatiaľ však nie sú známe nijaké prípady zranenia osôb, informovala agentúra DPA.

Níž Burglind, v iných častiach Európy nazývaná Eleanor, sa presúva cez Nemecko smerom od západu na východ, pričom v predošlých hodinách zasiahla aj Írsko, Britániu či Francúzsko. Odtiaľ boli hlásené výpadky v dodávkach elektriny a takisto narušenie premávky na cestách a železniciach. Prevádzka letísk Bazilej-Mulhouse-Freiburg a Štrasburg vo francúzskom regióne Alsasko bola pre silný vietor v stredu pozastavená na neurčito.

Na území Nemecka boli obmedzenia v cestnej a železničnej doprave hlásené zo spolkových krajín Severné Porýnie-Vestfálsko, Hesensko, Porýnie-Falcko, Bádensko-Württembersko a Bavorsko. Pre nepriaznivé poveternostné podmienky nepremáva ani jediný trajekt spájajúci pevninu s nemeckým súostrovím Helgoland v Severnom mori.

Víchrica a dážď zamestnávajú nemeckých hasičov a viaceré zoologické záhrady boli uzavreté pre verejnosť, keďže hrozí pád častí stromov. Prerušená bola aj premávka ozubnicovej dráhe na Zugspitze - najvyššom vrchu Nemecka. Priľahlé lyžiarske stredisko Garmisch-Classic je takisto mimo prevádzky.

Nemecká polícia apelovala na motoristov, aby jazdili obzvlášť opatrne. Meteorologická služba upozornila na nebezpečenstvo v podobe poletujúcich predmetov a stromov náchylných na vyvrátenie v dôsledku premočenia pôdy po dažďoch, ktoré zasiahli Nemecko v uplynulých dňoch. Nebezpečné nárazy vetra by mohli pretrvávať až do noci na štvrtok.

V meste Selm na západe Nemecka narazil v ranných hodinách regionálny vlak do vyvráteného stromu, pričom sa čiastočne vykoľajil. Podľa hovorcu železníc však pri tejto nehode nikto neutrpel zranenia. V diaľkovej železničnej doprave sa podľa DPA obmedzenia týkajú tratí Kolín nad Rýnom - Bonn, Kolín nad Rýnom - Aachen, Aachen - Krefeld, Kaiserslautern - Ludwigshafen a Kolín nad Rýnom - Niederlahnstein.

Rozhlasové stanice WDR a Radio Duisburg zase informovali o obmedzení premávky na úseku diaľnice A44 medzi Jülichom a Aldenhovenom, ako aj na diaľnici A59 pri Duisburgu. V mestách Essen a Mülheim došlo k zaplaveniu niektorých ulíc.

Na rieke Rýn medzitým vyhlásili povodňovú pohotovosť prvého stupňa, čo však zatiaľ znamená iba obmedzenie rýchlosti lodí. Vyliatie z brehov hrozí v najbližších dňoch aj na menších nemeckých riekach.


Víchrica Eleanor vo Francúzsku zabila jedného človeka a 15 ľudí zranila

Jeden človek prišiel o život a 15 ľudí utrpelo zranenia, z toho štyria vážne, pri silnej víchrici Eleanor, ktorá v stredu vyčíňala vo Francúzsku. Vietor pri nej dosahoval rýchlosť nad 160 kilometrov za hodinu, informovalo francúzske ministerstvo vnútra.

Prvou obeťou počasia sa stal lyžiar, na ktorého v departemente Horné Savojsko spadol strom.

V oblasti Paríža zasiahol padajúci strom auto a vážne zranil jednu osobu, pričom ďalší obyvateľ hlavného mesta utrpel vážne zranenia pri páde z budovy.

V departemente Eure-et-Loir zasiahol motocyklistu strom, ktorý víchrica vyvrátila z koreňov a spadol na cestu. Na krajiny východe bola vážne zranená žena, keď ju do hlavy zasiahol letiaci predmet, uviedla agentúra AP.

Záchranári a príslušníci pohotovostných zložiek podnikli 4300 zásahov súvisiacich s vyčíňaním živlu. Víchrica patrila k najhorším, aké za posledné roky postihli Francúzsko.

Víchrica Eleanor spôsobila v stredu výpadok elektriny v približne 200.000 domácnostiach po celej krajine, vrátane 30.000 domácností v aglomerácii Paríža.

Vietor s rýchlosťou 117 kilometrov za hodinu bičoval aj najväčšie parížske letisko Charla de Gaulla. Správa letiska uviedla, že lety narušili preventívne bezpečnostné opatrenia, preto mnohé mierne meškajú. Opatrenia majú zaručiť bezpečné nastupovanie pasažierov do lietadla.

Tlaková níž Eleanor spôsobila v Holandsku dopravný chaos

Amsterdamské letisko Schiphol zrušilo v stredu takmer 200 letov v rámci príprav na prechod tlakovej níže Eleanor cez Holandsko, odkiaľ bola hlásená víchrica s nárazmi vetra do rýchlosti 130 kilometrov za hodinu. Nepriaznivé počasie si tiež vyžiadalo prerušenie železničnej dopravy v pobrežných oblastiach, zatiaľ čo na iných tratiach vlaky premávajú zníženou rýchlosťou, informovala agentúra DPA.

Úrady preventívne zakázali vjazd automobilov na hrádze a mosty v blízkosti mora. Vzhľadom na očakávané zdvihnutie morskej hladiny o viac ako tri metre mali byť uzavreté aj stavidlá na pobreží provincie Zeeland, čo by bol prvý takýto prípad od jesene roku 2014.

Tlaková níž Eleanor sprevádzaná silným vetrom a dažďom medzitým zasiahla okrem Holandska aj Írsko, Britániu, Francúzsko, Švajčiarsko či Nemecko. Výsledkom sú dopravné obmedzenia, výpadky v dodávkach elektriny a v niektorých oblastiach i zranenia osôb.


Níž Eleanor spôsobila v Švajčiarsku vykoľajenie vlaku, zranilo sa osem osôb


Osem ľudí utrpelo v stredu ľahké zranenia po tom, ako sa pre prudký nárazový vietor na západe Švajčiarska vykoľajil vlak. K vykoľajeniu došlo pri obci Lenk im Simmental ležiacej južne od metropoly Bern. Starosta obce René Müller podľa miestnych médií uviedol, že nehodu zrejme zapríčinil silný poryv vetra počas búrky. Presnú príčinu určí vyšetrovanie, informovala agentúra SDA.

Tlaková níž Eleanor sprevádzaná silným vetrom a dažďom sa preháňa viacerými európskymi krajinami, pričom okrem Švajčiarska zasiahla aj Írsko, Britániu, Francúzsko, Holandsko či Nemecko.

Vo Švajčiarsku spôsobila rozsiahle výpadky elektriny, neprejazdnosť mnohých ciest i záplavy. V dôsledku nepriaznivého počasia zrušili letiská v Zürichu a Bazileji viacero letov a v lyžiarskych strediskách prestali premávať mnohé vleky.

V lyžiarskom stredisku Pizol v kantóne St. Gallen museli evakuovať ľudí z gondol lanovky, ktorá sa zastavila po tom, ako na jej nosné laná spadlo niekoľko stromov.

Bez elektriny sa ocitli tisíce domácností v okolí Zürišského jazera a viaceré ulice zablokovali popadané stromy. Spravodajský portál 20Minuten uviedol, že na diaľnici pri obci Emmen sa prevrátil kamión.
 

Vyberte región